Welkom in de buurtbus

Het is inmiddels een vertrouwd gezicht: de blauwe en roze achtpersoonsbussen die dagelijks door de vijf dorpen van de gemeente Renkum rijden. Een grote groep vaste passagiers maakt veelvuldig gebruik van deze voorziening. De chauffeurs van de bussen zijn trouwe vrijwilligers, waarvan de meesten al vanaf het begin hun steentje bijdragen aan het succes van deze dienst. Maar voor het zover was moest er eerst veel gebeuren.

In 2006 onderzoekt het college van de gemeente Renkum of er een alternatief bestaat voor het wegvallen van het reguliere lijnbussen, met name in Heveadorp en Wolfheze. Het college overlegt met de stadsregio Arnhem en Nijmegen over het verbeteren en uitbreiden van het openbaar vervoer in de gehele gemeente.

 

In 2007 bieden de besturen van de vijf dorpsplatforms hun steun aan om een buurtbusproject van de grond te krijgen. Zij leveren de inwoners die meedenken in de commissie ‘Buurtbus in de gemeente Renkum in oprichting’. En met resultaat: een dienstregeling met vaste halteplaatsen. Daarop volgt de omzetting van de commissie naar een vereniging.

 

Op 15 december 2008 rijdt de buurtbus de eerste van de vele ritten die nog zullen volgen. In de voorbereiding werd er voorzichtig beraamd dat er per jaar 5.000 inwoners van de gemeente gebruik zouden maken van de dienst. Die inschatting bleek te bescheiden. In het eerste jaar werden het er uiteindelijk 13.000, in het tweede jaar al 17.000 en in december 2019 stonden er ruim 30.000 reizigers op de teller. Vanwege de coronapandemie hebben de buurtbussen in 2020 niet gereden van medio maart tot eind november en daalde het aantal instappers in dat jaar tot een dramatisch dieptepunt. In 2023 is het aantal instappers weer gestegen tot ruim 25.000, maar het niveau van 2019 is nog niet bereikt. 

 

De start van de buurtbus in de gemeente Renkum bleek een schot in de roos.

De vereniging blijft daarom enthousiast en betrokken doorgaan met deze onmisbare dienstverlening voor de inwoners van Renkum, Oosterbeek, Doorwerth, Heveadorp en Wolfheze.